Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Αμείωτο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας

Αμείωτο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας

Κρήτη | 01/11/2017 - 00:03
Αμείωτο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας
Αμείωτο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΟΡΑΜΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ένα ζωντανό κύτταρο που προάγει την ιστορία και τον πολιτισμό, το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας στον απόηχο της φετινής τουριστικής περιόδου και μετά από συνολικά 16 μήνες λειτουργίας «μετρά» 150 χιλιάδες επισκέπτες, έχοντας προσδώσει ποιότητα και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, διευρύνοντας συνεχώς τις προοπτικές για το μέλλον.

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που προσελκύει το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας είναι η αμείωτη επισκεψιμότητα και τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ενώ το «ρεύμα» αυτό δεν θα σταματήσει έως και τον Μάρτιο του 2018, στο πλαίσιο του προγράμματος χειμερινού τουρισμού και των προγραμματισμένων επισκέψεων στο χώρο που είναι ήδη σε εξέλιξη στην Κρήτη.

«Η κίνηση είναι ζωή» επεσήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΤΕΑΜ FM ο καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Σταμπολίδης, αναφερόμενος στη συνεχή προσπάθεια για δημιουργία και εξέλιξη με επίκεντρο το όραμα για την περιοχή που εστιάζει όχι μόνο στον ανασκαφικό πλούτο, αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, στόχος είναι η περιοχή να αποτελεί «πόλο έλξης στην καρδιά της Κρήτης».

«Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΒΑΙΝΕΙ ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ»

Ο κος Σταμπολίδης δήλωσε ευχαριστημένος από την ανταπόκριση του κόσμου και κυρίως από το γεγονός πως η προσπάθεια, όπως τόνισε «βαίνει αυξανόμενη», ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα ζητήματα που προκύπτουν και τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν, ώστε ο σχεδιασμός τα επόμενα χρόνια να βρει γόνιμο έδαφος. Η φύλαξη και ιδιαίτερα η ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό φύλαξης που θα υπάρχει όλο το χρόνο στο Μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο, αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα. «Το μεγάλο ρεύμα για τις επισκέψεις στην Ελεύθερνα σημειώθηκε το Σεπτέμβριο και ιδιαίτερα τον Οκτώβριο διότι υπάρχει το πρόγραμμα του χειμερινού τουρισμού και αυτό θα κρατήσει από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο.

Επομένως, όταν έχουμε από έξι, οκτώ έως και δώδεκα πούλμαν την ημέρα καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ένας μέσος όρος 500-600 επισκεπτών την ημέρα. Δεν είναι μόνο ο αριθμός, αυτό βαίνει αυξανόμενο. Εγώ σας υποσχέθηκα πως όταν γεννιέται ένα παιδί δεν το αφήνεις έκθετο αλλά το μεγαλώνεις, το δημιουργείς ακόμη περισσότερο. Αυτό γίνεται και με την Ελεύθερνα. Για εμάς είναι ουσιαστικό το γεγονός ότι αυτό όχι μόνο σαν ρεύμα αριθμητικό αλλά και ποιοτικό πρέπει να ανεβαίνει» τόνισε ο κος Σταμπολίδης.

Εκτός από τον αρχαιολογικό πλούτο που προσφέρει το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας αλλά και ο αρχαιολογικός χώρος, οι αναπτυξιακές προοπτικές είναι ένα ακόμη σκέλος που «ανθεί». Η επιχειρηματικότητα εξελίσσεται θετικά στην περιοχή με σεβασμό ωστόσο στην ποιότητα και το μοναδικού κάλους περιβάλλον, κεντρίζοντας έτσι το ενδιαφέρον των επισκεπτών που αποζητούν ολοένα και περισσότερο, προορισμούς που διατηρούν την ταυτότητα αλλά και το φυσικό τους κάλλος. Την ίδια ώρα στην περιοχή δημιουργείται μια «διαδρομή» για τον επισκέπτη που περιλαμβάνει την επαφή με τη φύση, τη διάχυση της επισκεψιμότητας σε επιπλέον μνημεία και χώρους που αποτελούν «σταθμούς» αλλά και με την τοπική κουλτούρα, την παράδοση και ζεστή φιλοξενία των ανθρώπων της περιοχής. «Ο ένας τόπος δεν ανταγωνίζεται τον άλλον» τόνισε ο κος Σταμπολίδης αναφερόμενος στην παραδοχή για αύξηση της επισκεψιμότητας και σε άλλους ιστορικούς χώρους, ενώ στο ερώτημα πως έχει επιτευχθεί ο συνδυασμός αυτός, ο κος Σταμπολίδης απαντά:

«Αυτό έχει επιτευχθεί πρώτα, πρώτα με τους νόμους που θεσπίσαμε για την ζώνη Α’, τη ζώνη Β’ και κυρίως με τη διαπαιδαγώγηση των ανθρώπων και των νέων γενεών στα 33 χρόνια συναπτά, που καταλαβαίνουν πια ότι αυτό το πράγμα, η άκριτη ανάπτυξη δεν θα τους προσδώσει τίποτα. Ξέρετε ότι υπάρχει ένα ρεύμα διεθνώς προς τις πιο αγνές περιοχές που διατηρούνται αγνές. Ημιορεινές και ορεινές περιοχές είναι το νέο στοίχημα για τον τουρισμό και όχι οι κορεσμένες περιοχές.Με τη βοήθεια όλων εμείς κρατήσαμε ένα αρχαϊκό τοπίο».

ΣΤΑ «ΣΚΑΡΙΑ» ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ

Προς την κατεύθυνση αυτή και στρέφοντας το βλέμμα προς το μέλλον, στις επόμενες στοχεύεις βρίσκεται ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την περιοχή και σχετίζεται με τις πολιτιστικές διαδρομές, με «σταθμό» το Ρέθυμνο και την Ελεύθερνα μέσα από το οποίο θα αναδεικνύονται οι τοπικοί «θησαυροί» σε μια ευρύτερη κλίμακα αλλά και στο σύνολό τους. Η μελέτη έχει ήδη κατατεθεί στην Περιφέρεια, όπως τόνισε ο κος Σταμπολίδης, μιλώντας για μια μελέτη «πρότυπο» με ολιστική προσέγγιση όλου του τμήματος που περιλαμβάνει το Ρέθυμνο, το Αρκάδι, την Ελεύθερνα και τις Μαργαρίτες.

Ο κος Σταμπολίδης εξήγησε: «Έχουμε ήδη καταθέσει από τις 25 Μαΐου στην Περιφέρεια και από τις 30 Μαΐου του 2017 τη μεγάλη μας μελέτη για τις πολιτιστικές διαδρομές. Πρόκειται για 350 σελίδες οι οποίες αποτελούν μελέτη πρότυπο για τέτοιου είδους πολιτιστικές διαδρομές όχι μόνο λεκτικά και ως αφήγημα αλλά και πραγματικά. Διαδρομές σημαίνει ότι θα υπάρχουν δύο κέντρα, ένα στο Ρέθυμνο και ένα στο Μουσείο της Ελεύθερνας οι οποίες περνούν από όλα τα χωριά του κάμπου, του Άδελε από διαφορετικές διαδρομές. Σε αυτή τη μελέτη περιλαμβάνεται το τι ακριβώς μπορεί να δει κανείς ως ιστορικό, αρχαιολογικό μνημείο, ως παράδοση, εστιατόριο, καφενείο. Έχουμε συμπεριλάβει τα πάντα ώστε να γίνει μια ολιστική προσέγγιση όλου του τμήματος από Ρέθυμνο προς Αρκάδι, Ελεύθερνα, Μαργαρίτες διότι η Ελεύθερνα συμπεριλαμβάνεται πια μέσα στο Γεωπάρκο του Ψηλορείτη και είναι μνημείο της Ουνέσκο. Το Γεωπάρκο αυτό δεν έχει μόνο την κορφή του Ψηλορείτη, τα χωριά γύρω από τον Ψηλορείτη, αλλά έχει ένα μεγάλο κομμάτι των δήμων Μυλοποτάμου και Ρεθύμνου η οποία εντάσσεται μέσα σε αυτό. Αυτό πρέπει να το προστατέψεις, να το αναδείξεις και να το προβάλεις».

«Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ»

Ο σχεδιασμός για την περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη με αποτέλεσμα η επόμενη πενταετία να προμηνύει έναν πλούτο ευρημάτων που θα δώσουν νέα πνοή για το μέλλον. Ο κος Σταμπολίδης αναφερόμενος στην επικείμενη παρουσίαση των ευρημάτων της τελευταίας τριετίας στην αρχαία Ελεύθερνα, τόνισε:

«Η επόμενη πενταετία είναι προδιαγεγραμμένη. Θα κάνω ειδική παρουσίαση των φετινών, περυσινών και προπέρσινων ευρημάτων στην αρχαία Ελεύθερνα στην ανατολική πλευρά, όχι από την Νεκρόπολη αλλά από την πλευρά των Βασιλικών. Εκεί σχηματίζουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα, όπου η Ελληνιστική Ρωμαϊκή και κυρίως το πέρασμα από την ειδωλολατρία στον Χριστιανισμό με τις Βασιλικές, θα αποτελέσουν το αντίβαρο της Ανατολικής πλευράς της πόλης και επομένως, όπως η Κρήτη πατάει τώρα στον Μινωικό και στον Ομηρικό Ελληνικό της πολιτισμό να πατάει και η Ελεύθερνα στον Ομηρικό και στον Ελληνιστικό ρωμαϊκό και χριστιανικό της πολιτισμό. Να ζυγιάσει το βάρος ανάμεσα στις δύο πλευρές του λόφου και στα δύο χωριά την αρχαία Ελεύθερνα και την Ελεύθερνα, όπου στη μέση βρίσκεται το Μουσείο. Είναι όλα σχεδιασμένα και καθορισμένα με ένα πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται κατά διαστήματα».

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επεσήμανε ο κος Σταμπολίδης είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο προσωπικό, σε όλη τη διάρκεια του έτους. «Μετά από δύο τρία χρόνια που θα έχει αναπτυχθεί και αυτό το κομμάτι του τουρισμού οι 15 φύλακες θα είναι πολύ λίγοι για να μπορέσει να βλέπει κανείς την ολότητά της. Αυτό πρέπει να γίνει από τώρα, να δοθούν λύσεις ώστε το προσωπικό να μπορεί να λειτουργεί απρόσκοπτα».

Ο κος Σταμπολίδης ανέφερε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα σε ό,τι αφορά το προσωπικό φύλαξης εστιάζει στην περίοδο από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις αρχές Απριλίου, τόνισε ωστόσο πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που υπάρχει Πανελλαδικά. «Από την 1η Απριλίου έως την 1η Νοεμβρίου η και λίγο αργότερα φέτος έως 15 Νοεμβρίου οι φύλακες που υπήρχαν και για το χώρο και για το μουσείο εξακολουθούν να υπάρχουν. Από τις 15 Νοεμβρίου έως τις αρχές Απριλίου πέφτουμε ξανά στους ελάχιστους φύλακες που υπάρχουν μόνιμοι με συμβάσεις από την ίδια την Εφορία Αρχαιοτήτων. Υπάρχουν επιστολές μου που κοινοποιούνται κατά καιρούς επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται για μια νεκρή περίοδο. Εμείς θέλουμε το δυναμικό των 15 φυλάκων σε συνεχή βάση, ετήσια όχι μόνο σε οκτάμηνη τουριστική περίοδο».

goodnet.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Κρήτη

72 χρόνος έπαθε ανακοπή έξω από τράπεζα

Το περιστατικό έγινε στη Νεάπολη

Οι Μινωικές Γραμμές στηρίζουν τους υποψήφιους των Πανελληνίων…

50% έκπτωση στις μετακινήσεις τους για τα εξεταστικά κέντρα

«Ορφανή» φυτεία βρήκαν οι αρχές στον Μυλοπόταμο

Σε εξέλιξη οι έρευνα για τον εντοπισμό των καλλιεργητών

Καζίνο στην Κρήτη: Επισπεύδει το διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ

Το… «μικρό Ελληνικό» της Κρήτης είναι προ των πυλών

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης ….συστήνεται ξανά!

Ανοίγει τις πύλες του το Σάββατο, 20 Ιουνίου

Mικρή Μαντλίν: Φως στο μυστήριο - Μάρτυρας «κλειδί» στην…

Ένας 50χρονος Γερμανός, που είχε κρατηθεί σε φυλακή των Χανίων, φαίνεται να γνωρίζει σημαντικές πτυχές της υπόθεσης εξαφάνισης της 3χρονης Βρετανίδας

Ανεβαίνει κι άλλο η θερμοκρασία

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Σε σοβαρή κατάσταση ο 60χρονος του χθεσινού τροχαίου στα…

Το αυτοκίνητο του "καρφώθηκε" σε χωράφι με ελιές

Εξαφάνιση Ευαγγελίας Λυτινάκη: «Έχει δολοφονηθεί» λένε…

Νέα στοιχεία για την μυστηρίωδη εξαφάνιση της Χανιώτισσας

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι συμμετέχουν στο επιμορφωτικό πρόγραμμα…

Τι αναφέρει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου

Νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες

Προκλήθηκε κυκλοφοριακό κομφούζιο

Άνοιξε ο δρόμος για τη… νέα Creta Farms

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το σχέδιο εξυγίανσης στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου

Κρήτη: Επιχειρήσεις έχουν βάλει ήδη λουκέτο – «Δώστε λεφτά…

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ επισημαίνει ότι με τα δάνεια που δόθηκαν δε στηρίχτηκαν παρά ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν ανάγκη να στηριχτούν.

Συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ο εργάτης…

Σταθερά κρίσιμη χαρακτηρίζεται η κατάσταση της υγείας του

Μέτρα πρόληψης για τον καύσωνα εν όψει καλοκαιριού

Από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π. Ε. Χανίων

Το καλοκαίρι ξεκινάει με νεφώσεις και βροχές

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Δύο σεισμοί με διαφορά λίγων ωρών - Τα Ρίχτερ ταρακούνησαν…

Δύο σεισμικές δονήσεις κοντά στην Κάσο ήταν αισθητές στην Μεγαλόνησο - Ο πρώτος ήταν εντάσεως 4,2 κλίμακας Ρίστερ και ο δεύτερος 4,4

Καιρός: «Βουτιά» υδραργύρου έως και 11 βαθμούς σε σχέση…

Εντυπωσιακές μεταβολές του καιρού τον Μάιο

Δίκυκλο συγκρούστηκε με ΙΧ στην παραλιακή

Ο οδηγός είχε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ

Νίκος Σειραγάκης: Σήμερα θα αποφασιστεί αν θα επιστρέψει…

Αναβολή για την Πέμπτη έλαβε η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών πήρε αναβολή για σήμερα Πέμπτη

Κορωνοϊός: Αρνητικό και το τρίτο τεστ για τον 87χρονο

Σήμερα το δεύτερο τεστ για τον 76χρονο

Είχαν πάει για παράνομο κυνήγι στην Κίσσαμο

Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης

Στο νοσοκομείο ένας ποδηλάτης μετά από σύγκρουση

Σε διασταύρωση καρμανιόλα των Χανίων

Αρνητικό στον κορωνοϊό το δεύτερο τεστ του 88χρονου στα…

Το πρώτο τεστ του ηλικιωμένου είχε βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό την Κυριακή 24 Μαΐου

IX «τούμπαρε» μέσα στο Ηράκλειο μετά από «τρελή» πορεία

Προβληματισμός για τα τροχαί μέσα στις πόλεις

Tον εντόπισε νεκρό η σύζυγος του

Φως στα αίτια του θανάτου του θα ρίξει η νεκροψία - νεκροτομή

Εθελοντική Αιμοδοσία Ηρακλείου στις 30 Μαΐου

Στο Κέντρο του Ηρακλείου από 09:30 – 13:30

Μετά την καραντίνα έκαψαν... Ιούδα!

Ετεροχρονισμένα το έθιμο, λόγω covid-19, στο Ψυχρό του Οροπεδίου

Κορωνοϊός: 18ο κρούσμα στην Κρήτη

Σε άμεση κινητοποίηση το νοσοκομείο Χανίων

Εργασίες ανακατασκευής ασφαλτοτάπητα επί του ΒΟΑΚ

Και στον Ανισόπεδο Κόμβο Αλικαρνασσού

Αλλάζει ο καιρός: Ραγδαία επιδείνωση - Έρχονται έντονες…

Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

Επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα Χανιά

Συναγερμός και στο ΠαΓΝΗ καθώς μία βδομάδα πριν είχε νοσηλευτεί

«Περιμένουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατο του…

Σπαρακτικά τα λόγια των τραγικών γονιών του 44χρονου λογιστή από τη Σητεία

Στα Χανιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το μνημόσυνο του πατέρα…

Το μνημόσυνο τελέστηκε στο κοιμητήριο της Αγίας Τριάδος στον Αργουλιδέ Ακρωτηρίου, σε στενό οικογενειακό κύκλο

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.