Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ακόμη περιμένουν οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο Κρήτης το επίδομα ενοικίου!

Ακόμη περιμένουν οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο Κρήτης το επίδομα ενοικίου!

Παιδιά & Γονείς | 02/04/2015 - 06:52
Ακόμη περιμένουν οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο Κρήτης το επίδομα ενοικίου!
Στα “γρανάζια” της γραφειοκρατίας φαίνεται να κόλλησε ξαφνικά η απόδοση του επιδόματος ενοικίου για 113 δικαιούχους του Πολυτεχνείου Κρήτης παρά το γεγονός ότι τα χρήματα έχουν πιστωθεί στον προϋπολογισμό του Ιδρύματος και η συγκεκριμένη πρακτική ακολουθούνταν χωρίς διαφοροποιήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 Ο λόγος είναι το… νομικό κενό που διαπίστωσε στη διαδικασία παροχής της ενίσχυσης ο νέος Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου με συνέπεια να απαιτείται πλέον νομοθετική ρύθμιση για να δοθεί στους δικαιούχους το βοήθημα των 180 ευρώ… Οπως εξήγησε σχετικά, μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο πρύτανης Βασίλης Διγαλάκης, το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι το μοναδικό στην Ελλάδα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα που παρέχει επίδομα στέγασης σε φοιτητές, που έχουν ανάγκη καθώς η εστία που διαθέτει μπορεί να καλύψει μόλις 78 δικαιούχους, ενώ η ενοικίαση κάποιου ξενοδοχείου έχει απαγορευτικό κόστος λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης που έχουν τα Χανιά.

«Ετσι εδώ και κάποια χρόνια δίνεται ένα στεγαστικό επίδομα στους φοιτητές ύψους 180 ευρώ μηνιαίως. Ωστόσο, ενώ αυτό το επίδομα δίνονταν όλα αυτά τα χρόνια απρόσκοπτα, φέτος είχαμε αλλαγή του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου στα Χανιά και ο νέος Επίτροπος θεώρησε ότι δεν δικαιούται το Πολυτεχνείο να δίνει το επίδομα με συνέπεια να επιστρέψει το ένταλμα που είχαμε δώσει τον Δεκέμβριο. 

Η δική μας άποψη ήταν διαφορετική και συμφωνήθηκε τότε να καταβληθεί η πρώτη πληρωμή τον Ιανουάριο, η οποία αφορούσε 2,5 – 3 μήνες, και θα διερευνούσαμε νομικά το ζήτημα», ανέφερε ο κ. Διγαλάκης και πρόσθεσε ότι η δυνατότητα που εξετάζεται είναι αν μπορεί η επιδότηση να δοθεί με τη μορφή υποτροφίας. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, όπως σημείωσε, χρειάζεται να υιοθετηθούν κάποιες τροπολογίες στο πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει ο υπουργός ώστε να καλυφθεί η χρηματοδότηση. «Τα χρήματα που χρειάζονται υπάρχουν κι έχουν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό. Το πρόβλημα οφείλεται σε ένα νομικό κενό. Ομως ούτε οι φοιτητές ούτε και οι ιδιοκτήτες των σπιτιών δεν πρέπει να ανησυχούν ότι δεν θα πάρουν τα χρήματά τους. Από την άλλη αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι το Δημόσιο λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες και δεν μπορεί η διοίκηση του Ιδρύματος να ζητήσει από συγκεκριμένους υπαλλήλους να παρανομήσουν και να προχωρήσουν σε πληρωμές χωρίς αυτές να έχουν εγκριθεί από τον Επίτροπο. 

Επομένως, μόλις λυθεί το ζήτημα θα προχωρήσουμε στις καταβολές των ενισχύσεων για να μπορέσουν οι φοιτητές να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους», συμπλήρωσε ο κ. Διγαλάκης, ενώ διευκρίνισε ότι το Πολυτεχνείο θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε να καλυφθούν όλοι οι μήνες των φοιτητών που έχουν ανάγκη από το επίδομα ενοικίου. ΝΕΕΣ ΕΣΤΙΕΣ Στο μεταξύ, ο κ. Διγαλάκης επεσήμανε ότι ήδη η διοίκηση έχει δρομολογήσει τη δημιουργία πρόσθετων εστιών στον χώρο της Πολυτεχνειούπολης μέσω του προγράμματος “Δημοσίων Επενδύσεων”. 

«Αυτό που έχουμε κάνει είναι να απεντάξουμε από το πρόγραμμα Δ.Ε. κάποια αδρανή έργα, τα οποία θεωρήσαμε ότι δεν είναι άμεσης προτεραιότητας, όπως ένα κτήριο Διοίκησης και ένα κτήριο εκδηλώσεων και στη θέση τους εντάξαμε τη φοιτητική εστία. Η πρόταση έχει εγκριθεί από το Υπουργείο, εκπονείται η μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία και ένα ρεαλιστικό πλάνο είναι ότι θα μπορέσουμε να προκηρύξουμε το έργο τον Σεπτέμβριο». Ο κ. Διγαλάκης τόνισε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται τον Σεπτέμβριο του 2016 θα είναι έτοιμες κάποιες πρώτες κλίνες της νέας εστίας.

Χανιώτικα Νέα


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Παιδιά & Γονείς

Τι σημαίνει περνώ ποιοτικό χρόνο με το παιδί μου;

Τι μπορώ να κάνω μαζί του για να περάσουμε όμορφα;

Πώς θα κάνετε τα Χριστούγεννα των παιδιών σας... μαγικά;…

Αγκαλιές, εκπλήξεις και χρόνο μαζί με τα παιδιά σας... Αυτά είναι μερικά από όσα πρέπει να κάνετε

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.