Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Ακόμα «βράζει» το ηφαίστειο Καλμπούκο στη Χιλή!

Ακόμα «βράζει» το ηφαίστειο Καλμπούκο στη Χιλή!

Περιβάλλον | 25/04/2015 - 09:35
Ακόμα «βράζει» το ηφαίστειο Καλμπούκο στη Χιλή!
Δύο ημέρες μετά από τη διπλή ηφαιστειακή έκρηξη, μία τεράστια στήλη λευκού καπνού βγαίνει ακόμη από τον κρατήρα του, ενώ το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας πλήττει πλέον και τις γειτονικές χώρες, ιδίως την Αργεντινή, όπου πολλές εμπορικές πτήσεις ακυρώθηκαν.

Αν και οι ειδικοί σημειώνουν ότι δεν πρόκειται παρά για μια συγκριτικά «μικρή ανάβλυση ηφαιστειακής τέφρας», δεν κρύβουν το φόβο τους για μια ενδεχόμενη συνέχιση της ηφαιστειακής δραστηριότητας.

Η κατάσταση κόκκινου συναγερμού που έχουν κηρύξει οι αρχές της Χιλής παραμένει σε ισχύ, με την περιοχή κοντά στο ηφαίστειο να είναι πλέον σχεδόν εντελώς έρημη από ανθρώπους, μετά την απομάκρυνση 4.000 και πλέον κατοίκων σε ακτίνα 21 χλμ. γύρω από τον κρατήρα.

Περίπου 100 χλμ. από εκεί, στο έδαφος της Αργεντινής, η τουριστική πόλη Σαν Κάρλος δε Μπαριλότσε είχε επίσης καλυφθεί από την ηφαιστειακή τέφρα που πέφτει σαν χιόνι, με τις αρχές να διανέμουν μάσκες και κολλύρια και να απευθύνουν έκκληση στους κατοίκους να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους.

Το νέφος των σωματιδίων που εκτόξευσε το ηφαίστειο εκτάθηκε σε σχεδόν ολόκληρη την κεντρική χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Μπουένος Άιρες, αλλά παραμένει σε μεγάλο ύψος. Αποτέλεσμα αυτού, η ακύρωση πολλών πτήσεων προς και από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Το νέφος των ηφαιστειακών σωματιδίων έχει φθάσει ως την Ουρουγουάη, όπου εντοπίστηκε σε ύψος 6.000 μέτρων, χωρίς πάντως να έχει επηρεάσει την ορατότητα ή τις εμπορικές πτήσεις.

Η πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου, το βράδυ της Τετάρτης, έστειλε στον ουρανό μια τεράστια στήλη ηφαιστειακής τέφρας βάφοντας τον ουρανό ροζ, κίτρινο και γκρι την ώρα που ο ήλιος έδυε. Η δεύτερη έκρηξη, το πρωί της Πέμπτης, ήταν πολύ ισχυρότερη, εκτοξεύοντας για αρκετές ώρες λάβα και τέφρα σε έναν σκούρο μπλε ουρανό τον οποίο αυλάκωναν αστραπές.

Αυτή η δεύτερη «έκρηξη προκάλεσε υστερία στους κατοίκους. Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας», αφηγήθηκε η Μάρσια Κλάρο, ιδιοκτήτρια μιας καφετέριας στο Πουέρτο Βάρας.


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.