Άγγελος Πρατσίνης- Ο Κρητικός σεφ μας αποκαλύπτει το «πάθος» του για την μαγειρική (pics)
Όλα ξεκίνησαν ένα όμορφο καλοκαιρινό απόγευμα, όταν αποφασίσαμε με τον Άγγελο να συναντηθούμε για μια διαφορετική συνέντευξη.
Όταν βέβαια εννοούσα διαφορετική, αναφερόμουν στο περιεχόμενό της και όχι στις φωτογραφίες που θα τραβούσαμε. Παρόλα αυτά μου έκανε ακόμη πιο ευχάριστη την συνάντηση μας, αφού εμφανίστηκε με την μπλούζα …του σεφ! Τότε ήταν που κατάλαβα ακριβώς τι εννοούσε ο Άγγελος Πρατσίνης όταν είπε: «Για μένα η μαγειρική είναι το πάθος μου»!
Και αφού η μαγειρική είναι το πάθος του, το χόμπι του και η αγάπη του, αποφάσισα να τον αφήσω να μιλήσει για όλα αυτά που τον εκφράζουν. Για όλα εκείνα που δεν γνωρίζουμε για τον Άγγελο Πρατσίνη, όπως ότι σπούδασε στην σχολή Le Monde έκανε μια μετεκπαίδευση στο Παρίσι, έχει δουλέψει σε πολλά εστιατόρια της Αθήνας με αστέρια Michelin και εμφανίστηκε το 2016 σε εκπομπή μαγειρικής απ’ όπου έγινε ευρέως γνωστός. Σε μια από τις καλύτερες περιόδους της ζωής του, αφού διοργανώνει στο εστιατόριο που δουλεύει Φεστιβάλ Μοντέρνας κουζίνας με καλεσμένους διάσημους σεφ από την Ελλάδα, ο Άγγελος Πρατσίνης αποκαλύπτεται μαγειρικά… αποκλειστικά στο CretePlus.gr
Πως ξεκίνησε η αγάπη για την μαγειρική;
«Ξεκίνησε όταν ήμουν πολύ μικρός. Θυμάμαι ότι αντί να βγω να παίξω ποδόσφαιρο στην γειτονιά όπως τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας μου, προτιμούσα να κάτσω να δω την εκπομπή του Μαμαλάκη «Στην κουζίνα ολοταχώς». Είχα αρκετά βιώματα στην κουζίνα με την γιαγιά μου, όπως τα περισσότερα παιδιά. Απλά εγώ όντως ήθελα να κάτσω να μαγειρέψουμε μαζί και να βοηθήσω. Έτσι ξεκίνησε μια πρώτη σχέση με τον χώρο της κουζίνας και αργότερα με την μαγειρική. Από τα 15 μου είχα ξεκινήσει να μαγειρεύω κανονικά, με πρώτη απόπειρα ένα ριζότο με κοτόπουλο που θυμάμαι ότι άρεσε πολύ στους γονείς μου».
Η σχέση με την μαγειρική ξεκίνησε νωρίς. Πως όμως αποφάσισες να ασχοληθείς επαγγελματικά με την γαστρονομία;
«Είχα πάρει την απόφαση από το Λύκειο. Δεν ήθελα να κάνω κάτι άλλο στην ζωή μου, μου άρεσε πάντα η μαγειρική και το ήξερα εξ’ αρχής. Βέβαια, δεν γνώριζα ακριβώς τι γίνεται σε μια επαγγελματική κουζίνα όμως μου άρεσε πάρα πολύ να μαγειρεύω. Πίστευα ότι το να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα, θα ήταν κάτι που θα με γέμιζε πραγματικά και αυτό ήταν κάτι πολύ σημαντικό για μένα».
Η μαγειρική για τον Άγγελο είναι…
«Είναι πάθος και τρόπος να εκφράσω τα συναισθήματα μου. Όταν ένας άνθρωπος δοκιμάσει ένα από τα πιάτα που έχω φτιάξει, τότε μπορεί να καταλάβει πως νιώθω. Η μαγειρική είναι το χόμπι μου και μετά η δουλειά μου. Δεν μπορώ να φανταστώ την ζωή μου χωρίς να μαγειρεύω».
Πως συνδυάζεται η παραδοσιακή με την μοντέρνα κουζίνα;
«Για να κάνεις έναν τέτοιο συνδυασμό πρέπει να έχεις βάσεις, δηλαδή να μαγειρεύεις τα παραδοσιακά φαγητά πολύ καλά, όπως τα γεμιστά, τον μουσακά, το χοιρινό με σέλινο κ.α. Όταν μάθεις να τα μαγειρεύεις τέλεια, τότε μπορείς να το εξελίξεις. Με συγκεκριμένες τεχνικές, μπορείς να φτιάξεις ένα μοντέρνο πιάτο με γεύσεις που θυμίζουν τα παραδοσιακά που τρώμαγε μικροί από τις γιαγιάδες μας και τις μαμάδες μας»
Η κρητική κουζίνα αποτελεί μέρος των συνταγών σου;
«Φυσικά! Μου αρέσει να χρησιμοποιώ αρκετά στοιχεία της κρητικής κουζίνας, όπως το απάκι ή τα κρητικά μας τυριά, τον ανθότυρο και τη γραβιέρα. Στην Κρήτη είμαστε σε μεγάλο βαθμό αυτάρκεις. Έχουμε πάρα πολλά υλικά για να δουλέψουν οι μάγειρες. Ακόμη και σε ξενόφερτες συνταγές μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα υλικά με δικά μας».
Πως θα ήθελες να είναι η πορεία του Άγγελου σε λίγα χρόνια;
«Ένας μάγειρας που ξεκινά και θέλει να κάνει καριέρα πάνω στο επάγγελμα του, έχει ως πρώτο στόχος, να γίνει σεφ. Ήμουν πολύ τυχερός που έκανα το ξεκίνημα μου με πολύ σημαντικούς Έλληνες σεφ, όπως τον Λευτέρη Λαζάρου, τον Νίκος Καραθάνος κ.α. και αυτό με βοήθησε ώστε να έχω τις κατάλληλες εμπειρίες για να μπορώ να αναλάβω μαγαζιά και να τα βγάλω εις πέρας. Στο μέλλον θα ήθελα πάρα πολύ να καταφέρω -αφού έχω οπλίσει τον εαυτό μου με ακόμη περισσότερες γνώσεις και επαγγελματικές εμπειρίες, να ανοίξω κάποια στιγμή το δικό μου εστιατόριο. Είναι ένα από τα επαγγελματικά μου όνειρα».
Ο Λευτέρης Λαζάρου, είναι ένας από τους καλύτερους και πιο γνωστούς σεφ στην Ελλάδα. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;
«Ξεκίνησε εντελώς τυχαία. Πήγα μια μέρα να φάω στο εστιατόριο του, έχοντας πάντα βέβαια στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι θα ήθελα να δουλέψω μαζί του. Όταν τελείωσα το φαγητό μου, άφησα ένα βιογραφικό. Η απάντηση ήταν «Δεν χρειαζόμαστε κάποιον μάγειρα, αλλά αν χρειαστεί θα σε καλέσουμε» και μετά από μια βδομάδα, επικοινώνησαν μαζί μου και μου είπαν να περάσω να κάνω ένα δοκιμαστικό για να ξεκινήσω. Και έτσι ξεκίνησα την πρώτη μου σοβαρή επαγγελματική δουλειά πάνω στο κομμάτι της γαστρονομίας»
Σε ποιά επαγγελματική φάση βρίσκουμε τον Άγγελο φέτος το καλοκαίρι;
«Διοργανώνω ένα φεστιβάλ μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, με σκοπό να δείξω στον κόσμο την δουλειά που γίνεται σε όλη την Ελλάδα πάνω σε αυτό το κομμάτι, ότι εργάζονται χιλιάδες για να πάνε ένα βήμα παραπέρα την ελληνική κουζίνα. Να δώσουν ελληνικά πιάτα με έναν τέτοιο τρόπο που να είναι πολύ δημιουργικά και ιδιαίτερα και να ανταγωνίζονται πιάτα πολλών σεφ του εξωτερικού. Το Φεστιβάλ έχει βραβευμένους σεφ και παίρνει μέρος συνδυαστικά στα εστιατόρια DISH και ISLA. Το πρώτο έγινε και καλεσμένο μου ήταν Άνταμ Κοντοβά από το εστιατόριο Βασίλαινας στον Πειραιά. Στη συνέχεια θα έρθει ο Νίκος Σταυρακάκης από το εστιατόριο Ελιάς στη Σκιάθο και ο Γιάννης Λιόκας από το εστιατόριο στα άστρα Radison blu της Αθήνας. Διατυπώνουμε τις απόψεις μας πάνω στην μαγειρική σχεδιάζουμε το μενού και το παρουσιάζουμε στον κόσμο την ελληνική κουζίνα με έναν πολύ μοντέρνο τρόπο»
Ελβίρα Βολανάκη