Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete PlusΑφοδεύουν πάνω σε θεμελιώδεις δημοκρατικούς κανόνες

Αφοδεύουν πάνω σε θεμελιώδεις δημοκρατικούς κανόνες

Ηράκλειο | 18/01/2019 - 01:30
Αφοδεύουν πάνω σε θεμελιώδεις δημοκρατικούς κανόνες
Βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας είναι ο ελεύθερος και ανεξάρτητος διάλογος

Με αφορμή την προχθεσινή ανάρτηση στο Facebook βραδινές ώρες, στον λογαριασμό που διαθέτει η “Δύναμη Πολιτών”, η οποία έτυχε αναπαραγωγής από μερίδα των τοπικών ΜΜΕ - παρότι δεν αποτέλεσε επίσημη ανακοίνωση με ανάληψη ευθύνης υπογραφής ή δελτίο Τύπου και κυρίως δεν απεστάλη προς τα Μέσα και τους εργαζόμενους έναντι των οποίων στρέφεται - οφείλουμε πρώτιστα προς τους αναγνώστες, θεατές, ακροατές και χρήστες μας να επισημάνουμε τα εξής:

Βασικό στοιχείο της Δημοκρατίας είναι ο ελεύθερος και ανεξάρτητος διάλογος. Η αντιπαράθεση γνωμών, προτάσεων, κρίσεων και αξιολογήσεων. Στη Δημοκρατία δεν έχουμε άθροισμα θέσεων με τελικό και οριστικό περιεχόμενο. Μόνο στις χώρες που έζησαν κάτω από το βάρος αυθαιρεσίας και έλλειψης θεμελιωδών δημοκρατικών κανόνων ο διάλογος απουσίαζε.

Η προχθεσινή δημόσια ανάρτηση της “Δύναμης Πολιτών” και ουσιαστικά του δημάρχου Ηρακλείου είναι παράδειγμα και υπόδειγμα βαθιάς αντιδημοκρατικής νοοτροπίας.
Εξηγούμαστε. Όπως οφείλουμε.

Την περασμένη εβδομάδα, σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή της “ΚΡΗΤΗ TV” ήταν προσκεκλημένοι τρία μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα πρώην μέλη της “Δύναμης Πολιτών” και διαγραφέντα από αυτήν (χωρίς διαδικασίες ψηφοφορίας) Αθηνά Σπανάκη-Κοχιαδάκη, πρώην αντιδήμαρχος, και Μανόλης Σαλούστρος, καθώς και το μέχρι σήμερα μέλος της ίδιας παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Κουμπενάκης. Όπως δηλώθηκε από τον συντονιστή της εκπομπής κατά τη διάρκειά της, θα μπορούσαν να παρέμβουν ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και οποιοσδήποτε άλλος (όπως, εξάλλου, κάθε φορά ισχύει στις ζωντανές εκπομπές του σταθμού μας) το επιθυμούσε. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής αναδείχτηκαν ορισμένες σκληρές αλήθειες σε βάρος της δημοτικής Αρχής. Από όλα τα μέλη του πάνελ, πρώην και νυν μέλη της “Δύναμης Πολιτών”. Η δημόσια εκφορά λόγου ήταν επώνυμη και ο καθένας ανέλαβε το βάρος των λόγων του, οπότε από πού προκύπτει ότι η εκπομπή ήταν «στημένη»; Ουδείς απ’ όσους αναφέρθηκαν ονομαστικά από τα μέλη του πάνελ παρενέβη. Και, μάλιστα, ουδείς από τα εμπλεκόμενα εκτός του πάνελ πρόσωπα επιχείρησε να διατυπώσει οποιαδήποτε αντίθετη άποψη. Αντιδεοντολογική θα ήταν η συμπεριφορά μας, αν κάποιος το επιδίωκε και το αρνούμασταν.

Την περασμένη Δευτέρα, ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου Μανόλης Περαντωνάκης, ο οποίος πριν ένα χρόνο παραιτήθηκε, επιστήθιος φίλος για δεκαετίες και εξ απορρήτων μέχρι την παραίτησή του τού Βασίλη Λαμπρινού, επιβεβαίωσε με γραπτή επιστολή του προς τη “Νέα Κρήτη” τις αλήθειες που αναδείχτηκαν στη συγκεκριμένη εκπομπή και πρόσθεσε εμφατικά ακόμη σοβαρότερες μομφές, που προκάλεσαν αίσθηση, αφού προέρχονταν από άνθρωπο που ήταν στα ενδότερα της δημοτικής παράταξης “Δύναμη Πολιτών”, όπως το «...αλλά κυριότερη αιτία ήταν η σταδιακή σύμπηξη μιας ομάδας επιβουλής του Δήμου, αποτελούμενη από θεσμικούς και εξωθεσμικούς, πολλαπλών και ετερόκλητων αποχρώσεων. Η ομάδα αυτή, που εγώ την έλεγα μεταφορικά “κλίκα”, λειτούργησε μεθοδικά και “επιστημονικά”, με ιεράρχηση των στόχων και σκοπών, και πρώτος στόχος ήταν προφανώς ο γ.γ., που χαλούσε τα σχέδια με τη χοντροκεφαλιά του». Και το ακόμη πιο εμφατικό για όλα αυτά: «Παρακολουθώ, όμως, με πικρία αυτά που γίνονται. Απορρίπτω, με κάποια προσπάθεια ομολογουμένως, την αδιανόητη διάχυτη φήμη ότι ο πραγματικός δήμαρχος είναι ο Βαρδαβάς. Και όσο αυτό που εγώ ονομάζω μεταφορικά “κλίκα” δεν ξεδοντιάζεται, η “Δύναμη Πολιτών” θα τραβάει την κατηφόρα...».

Ουδείς, από τον δήμαρχο ή άλλο θιγόμενο από τις αναφορές αυτές του πρώην γενικού γραμματέα του Δήμου, παρενέβη με επιστολή του ή άρθρο ή άλλο γραπτό κείμενο για να διατυπώσει μια αντίθετη άποψη. Για ποιον «αυριανισμό» μιλάνε, λοιπόν, στην περίφημη ανάρτησή τους;

Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε αναφορά στις ίδιες πικρές αλήθειες σε βάρος της δημοτικής Αρχής, μιλώντας για αντιδημοκρατική λειτουργία και έλλειψη συλλογικών λειτουργιών και αποφάσεων, προχώρησε και ο αντιδήμαρχος Πέτρος Ινιωτάκης, ο οποίος υπέβαλε παράλληλα και την παραίτησή του και ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του από τη “Δύναμη Πολιτών”.

Σχεδόν μία εβδομάδα από την επίμαχη εκπομπή και δύο μέρες μετά τη δημόσια επιστολή του πρώην γενικού γραμματέα του Δήμου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου καταχώρισε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook μια ανόητη και τελικά βλακώδη, δυσώδη και αηδή γελοιογραφία. Εμφανίζει μια αγελάδα να διαβάζει εφημερίδα και να κάθεται πάνω από μία τηλεόραση, αφοδεύοντας σε αυτήν, με κατάληξη τη λεκάνη περιττωμάτων, σε ένα σαλόνι όπου μια οικογένεια καθήμενη σε καναπέ παρακολουθεί την τηλεόραση!!!

Η δήθεν γελοιογραφία επιστρέφεται ως έχει σ’ εκείνους που την αναπαρήγαγαν. Αυτή αποδεικνύει τη χαμηλή ποιότητα του λόγου της δημοτικής Αρχής, καθώς και την πλήρη έλλειψη ουσιαστικών επιχειρημάτων.

Είστε πτωχοί... Αυτοί είστε. Αφοδεύετε πάνω σε θεμελιώδεις κανόνες και αρχές του σύγχρονου δημοκρατικού διαλόγου. Δε ζητήσατε ποτέ συγνώμη από τους ανθρώπους που έχουν δουλέψει στο Ηράκλειο και το άλλαξαν, μολονότι αναγνωρίσατε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο ότι οι καταγγελίες στις οποίες προχωρούσατε με άπλετη ευκολία δεν ίσχυσαν ποτέ και δεν αποδείχτηκαν. Σήμερα δεν επιχειρείτε να ανασκευάσετε όλα όσα γνωρίζει ο λαός του Ηρακλείου.

Δυστυχώς για εσάς, είμαστε βέβαιοι ότι ο ηρακλειώτικος λαός θα έχει συνειδητοποιήσει ότι η “Δύναμη Πολιτών” πάσχει από πλήρη έλλειψη επιχειρημάτων. Καταφεύγει σε ύβρεις χωρίς να ψηλαφίζει έστω και ένα γεγονός. Εκτοξεύει λάσπη προς κάθε “ενοχλητικό” - και αυτό είναι η πεμπτουσία του “αυριανισμού”.

Τον Νοέμβριο του 2017, σας απευθύναμε δημόσια 38 ερωτήματα, που ενάμιση χρόνο μετά παραμένουν εκκωφαντικά αναπάντητα. Την απάντηση τη χρωστάτε όχι σε εμάς, αλλά στους δημότες που υποτίθεται ότι υπηρετείτε. Γιατί τα δικά τους ζητήματα, ερωτήματα και αγωνίες εκφράσαμε και τότε. Αυτοί άλλωστε, ως αναγνώστες μας, ακροατές, χρήστες και τηλεθεατές μας, είναι και το μοναδικό σημείο αναφοράς και δέσμευσής μας. Από αυτούς κρινόμαστε καθημερινά. Η τότε αναφορά μας είχε και μια κατάληξη: «Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα...». Εμείς πάντως θα επανέλθουμε συντόμως και εκτενέστερα.

Μετά και την τελευταία ανάρτησή τους, χωρίς φόβο, αλλά με το δικαίωμα και την υποχρέωση της κριτικής, και μάλιστα σκληρής, ως οφείλουμε να πράττουμε τα Μέσα Ενημέρωσης, τους παραδίδουμε στην ελεύθερη κρίση των πολιτών του Ηρακλείου.

neakriti.grΣυντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Παράσυρση πεζού στην Εθνική Οδό - Διασωληνωμένος στο νοσοκομείο…

Στο Βενιζέλειο, σε σοβαρή κατάσταση, μεταφέρθηκε άνδρας, περίπου, 30 ετών - Παρασύρθηκε καθώς διέσχιζε το δρόμο

Οργή Συνδικάτου Οικοδόμων για το νέο εργατικό ατύχημα…

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση

Εργατικό ατύχημα σε εργοτάξιο στο Γάζι

Συναγερμός στο ΕΚΑΒ για εργαζόμενο σε οικοδομή

2 παραλίγο πνιγμοί στην ίδια παραλία

2 διαφορετικά περιστατικά στην ίδια παραλία, εκεί όπου κινδύνευσαν, αργότερα, τα 7 άτομα

Μ. Σενετάκης για δυστύχημα στην Αγία Πελαγία: «Η Κάλλια…

Την αναγκαιότητα να ολοκληρωθεί ο ΒΟΑΚ τονίζει ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ

Τσάμπα φέτος τα σταφύλια - Στα 60 λεπτά το κιλό η μέση τιμή…

Μόνη διέξοδος η σταφιδοποίηση για τους αμπελοπαραγωγούς

Μπήκε στις τουαλέτες παραλιακού μαγαζιού και προσπάθησε…

Λίγο έλειψε να βιάσει δύο νεαρές τουρίστριες σε παραλία του Ηρακλείου

Δύο απόπειρες αυτοκτονίας μέσα σε λίγη ώρα

Μία 25χρονη κι ένας 34χρονος νοσηλεύονται στο Βενιζέλειο

12χρονος τραυματίστηκε την ώρα που έπαιζε μπάσκετ

Επιχείρησε να καρφώσει στη μπασκέτα κι έπεσε με την πλάτη στο έδαφος

Συντετριμμένη η οικογένεια του 19χρονου Μιχάλη: «Θα μείνει…

Τέσσερις άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο την περασμένη εβδομάδα, μέσα σε αυτούς και ο 19χρονος Μιχάλης Ρερεράκης

Αλλάζουν τα… υδρόμετρα στο Ηράκλειο

Τι αναφέρει ανακοίνωση της ΔΕΥΑΗ

Τρέχουν και δεν φτάνουν για το δίπλωμα οδήγησης

Μέχρι και την παραμονή Δεκαπεντάγουστου

Πέθανε στη θάλασσα του Κόκκινου Πύργου

Μεταφέρθηκε νεκρός στο Κέντρο Υγείας

Θανατηφόρο τροχαίο στην 62 Μαρτύρων: «Πριν καν δούμε τι…

Το καθηλωτικό κείμενο για τα τροχαία δυστυχήματα στην Κρήτη

Συνελήφθη άντρας για εμπρησμό δίπλα στον καταυλισμό των…

Τον "τσάκωσαν" επ' αυτοφόρω για εμπρησμό

Κρεμάστηκε στην αποθήκη του σπιτιού του

Θλίψη για τον 68χρονο που αυτοκτόνησε σε χωριό

Άγνωστοι «έγδυσαν» σπίτια σε χωριά του Ηρακλείου - Αφαίρεσαν…

Ληστρική επιδρομή τη νύχτα σε χωριά του Ηρακλείου - Άγνωστοι «έγδυσαν» σπίτια και αφαίρεσαν κοσμήματα και χρήματα

Τροχαίο με 25χρονο μοτοσυκλετιστή στην παραλιακή λεωφόρο…

Ο άντρας τραυματίστηκε σοβαρά και στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο

Άλλο ένα βραβείο στη συλλογή του Τμήματος Αιμοδοσίας ΠΑΓΝΗ

Επιπλέον ένα βραβείο προστέθηκε στη συλλογή του Τμήματος Αιμοδοσίας ΠΑΓΝΗ

Τουρισμός: «Ο χειρότερος Ιούλιος των τελευταίων 10 χρόνων»

Παράλληλη πτώση και στον εσωτερικό τουρισμό

Ο 50χρονος Χρήστος εξαφανίστηκε από τις Γούβες Ηρακλείου

Ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί την εξαφάνιση ενός 50χρονου άνδρα από το Ηράκλειο εξέδωσε η Γραμμή Ζωής

Jean Hanlon:«Σπάει τη σιωπή του» ένας εκ των κατηγορουμένων…

Το στοιχείο που θα «λύσει»το μυστήριο

Πάνω από 800 τα κενά στην Εκπαίδευση, ένα μήνα πριν το πρώτο…

Τα 1.200 αναμένεται να φτάσουν τα κενά σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία στο Ηράκλειο

Σακούλα έσκασε στα χέρια εργάτη

Τραυματίστηκε Πακιστανός από σακούλα με άγνωστο περιεχόμενο

Φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο του Ηρακλείου

Τα πυροσβεστικά δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν

Στις φλόγες τυλίχθηκε σχολείο στο Ηράκλειο

Προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές

Χαρμόσυνα νέα για τους γονείς του αγοριού που έπεσε από…

Ήρθαν τα ευχάριστα νέα για το 3χρονο αγόρι στο ΠΑΓΝΗ

Αερογέφυρα ζωής για ένα αγοράκι 3 ετών

Με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα

Νέο θανατηφόρο τροχαίο στο Ηράκλειο

ΙΧ προσέκρουσε σε τοίχο

Φωτιά στη Βιάννο κινητοποίησε την Πυροσβεστική

Έγινε στάχτη 1 στρέμμα γεωργικών εκτάσεων

Οργή στους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ηράκλειο

Μειώνουν την προθεσμία διόρθωσης λαθών στο Κτηματολόγιο κατά 6 χρόνια

Τα ξερόχορτα απειλούν το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Σκουπίδια και ξερά χόρτα «πνίγουν» την περιοχή - Υψηλός κίνδυνος ανάφλεξης

Διακοπές - εφιάλτης για 14χρονο , Κατήγγειλε κακοποίηση…

Στον Εισαγγελέα οι γονείς για κακοποίηση 14χρονου Βρετανού

Ο μικρός Δημήτρης μας χρειάζεται - Το «ευχαριστώ» του πατέρα

Για 6 μήνες χρειάζεται αίμα και αιμοπετάλια ο μικρός «ήρωας»

Στην Εντατική του ΠΑΓΝΗ ο εργάτης που καταπλακώθηκε από…

Αυτοψία στον χώρο του εργατικού ατυχήματος πραγματοποίησε το Συνδικάτο Οικοδόμων και η Επιθεώρηση Εργασίας

Του έβγαλε όπλο επειδή του ζήτησε να τον ασφαλίσει

Εργοδότης απείλησε με όπλο εργαζόμενο

Απαρηγόρητοι συγγενείς & φίλοι από τον αδόκητο χαμό του…

Ανείπωτος ο πόνος για τον 19χρονο Μιχάλη, που έφυγε τόσο αιφνίδια από τη ζωή το πρωί, μετά από τροχαίο στη Λ. 62 Μαρτύρων

Εργατικό ατύχημα στις Μελέσες: Τραυματίστηκε σοβαρά στα…

Ο άνδρας τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών

Σκοτώθηκε 19χρονος σε τροχαίο στην 62 Μαρτύρων - Θρήνος για…

Βίαια κόπηκε το νήμα της ζωής του 19χρονου δικυκλιστή

Αερογέφυρα ζωής για νεογνό από Λέρο - Ηράκλειο

Το παιδάκι έφτασε στο αεροδρόμιο Ηρακλείου για να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της πόλης

Νέα εισαγγελική έρευνα για τον θάνατο Βρετανίδας Jean Hanlon…

Το ημερολόγιο του θύματος και η ταραχώδης σχέση με άνδρα

Αντικαπνιστικός νόμος ανενεργός στο Ηράκλειο - Αμετανόητα...…

Παρά την κόκκινη κάρτα προς το παρόν... στασιμότητα στην Κρήτη - Χρόνος προσαρμογής ζητούν οι καταστηματάρχες

Ηλικιωμένη βρέθηκε νεκρή μέσα σε λιμνοδεξαμενή στην Άρβη…

Μία 90χρονη γυναίκα βρέθηκε νεκρή σε χωράφι ιδιοκτησίας της, στην Άρβη Ηρακλείου

Τροχαίο με το καλημέρα στο Ηράκλειο

Τραυματίστηκε μία γυναίκα

Ένα μήνα πριν το πρώτο κουδούνι και τα κενά στο Ηράκλειο…

Μόνο για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Θλίψη για την αρχαιολόγο Μαρία Νικολούδη που έφυγε νωρίς

Συλλυπητήριο μήνυμα από τη Λίνα Μενδώνη

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.