Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



450 εκατ. ευρώ φοροδιαφυγή μέσω Airbnb και σε ρολο πρωταγωνιστή η... Κρήτη

450 εκατ. ευρώ φοροδιαφυγή μέσω Airbnb και σε ρολο πρωταγωνιστή η... Κρήτη

Τουρισμός | 04/09/2017 - 00:04
450 εκατ. ευρώ φοροδιαφυγή μέσω Airbnb και σε ρολο πρωταγωνιστή η... Κρήτη
Πάνω από 63.000 σπίτια σε όλη την Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή καταχωρημένα στην Airbnb και προσφέρονται για μίσθωση σε τουρίστες, με τη χώρα μας μάλιστα να αναδεικνύεται μία από τις καλύτερες, πανευρωπαϊκά, αγορές για τη δημοφιλέστερη πλατφόρμα βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων, με βάση την άνοδο της προσφοράς τον τελευταίο χρόνο.

Και πράγματι, η Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο ενεργών καταχωρήσεων μεταξύ των μεγάλων τουριστικών προορισμών της Μεσογείου (βλ. Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία ή ακόμη και Τουρκία) με θεαματική αύξηση 62% σε σύγκριση με τον περυσινό Αύγουστο.

Ακριβώς αυτοί οι αριθμοί, που αφορούν μόνο την Airbnb, χωρίς να περιλαμβάνονται μεμονωμένα sites ιδιοκτητών ή άλλες πλατφόρμες της λεγόμενης «οικονομίας του διαμοιρασμού», επιβεβαιώνουν ότι η βραχυχρόνια ενοικίαση κατοικιών σε τουρίστες, αφενός, αποτελεί αποδεδειγμένα διέξοδο και λύση για δεκάδες πλέον χιλιάδες Ελληνες ιδιοκτήτες ακινήτων που επιζητούν ένα επιπλέον -αφορολόγητο κυρίως μέχρι στιγμής- εισόδημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εκατομμύρια των χαμένων εσόδων για τα δημόσια ταμεία λόγω φοροδιαφυγής, αφετέρου, δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο πονοκέφαλο στους επαγγελματίες του τουρισμού σε μια χρονιά όπου οι επιδόσεις του κλάδου έχουν αγγίξει κόκκινο. Ειδικά ως προς την απώλεια εσόδων για το Δημόσιο τα πράγματα είναι μάλλον θολά, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη μέσω ενός οργανωμένου μητρώου συγκεντρωμένα ακριβή νούμερα για τις γκρίζες μισθώσεις που μήνα με τον μήνα πλέον αυξάνονται. Παλιότερη έρευνα της Grant Thornton προς το τέλος του 2015 για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) είχε υπολογίσει μέσα σε έναν χρόνο τις πραγματικές απώλειες και δυνατότητες αύξησης των εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο έως και 350 εκατ. ευρώ από αδήλωτα εισοδήματα, τέλη, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, φορολόγηση ανάλογη με αυτή που ισχύει για τα ξενοδοχεία κ.ά. Ηδη το ΞΕΕ, από την πλευρά του, βρίσκεται στο στάδιο επικαιροποίησης της μελέτης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το νούμερο των ετήσιων απωλειών των 350 εκατ. ευρώ υπολογίζεται πλέον αυξημένο τουλάχιστον κατά 20%, σε επίπεδα μεταξύ 420 και 450 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της, η ίδια η Airbnb έδωσε τα δικά της στοιχεία σχετικά με τις πιο δημοφιλείς -ως προς τον αριθμό των καταχωρήσεων- πόλεις-περιοχές σε όλη την Ελλάδα, αλλά και τον αριθμό των επισκεπτών που έχουν φιλοξενηθεί από τους «οικοδεσπότες» της σε όλη τη χώρα τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Πρωταθλήτριες, η Αθήνα και η Κρήτη

Ετσι, λοιπόν, η Αθήνα, η Κρήτη, η Κέρκυρα και η Χαλκιδική είναι οι πρωταθλήτριες σε ό,τι αφορά τον αριθμό των καταχωρημένων κατοικιών, παρουσιάζοντας τα υψηλότερα νούμερα αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα. Ειδικά η Αθήνα και η Κρήτη προηγούνται μακράν σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, με πάνω από 10.000 σπίτια προς ενοικίαση για κάθε προορισμό, αφού η ελληνική πρωτεύουσα έχει μέσα στον Αύγουστο πάνω από 11.500 ενεργές καταχωρήσεις, ενώ στην Κρήτη το αντίστοιχο νούμερο διαμορφώνεται σε πάνω από 10.600 καταχωρήσεις. Και οι δύο προορισμοί συγκεντρώνουν διψήφια ποσοστά ως προς την αύξηση της τουριστικής κίνησης, με την Κρήτη να αποτελεί παραδοσιακά βαρόμετρο για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ φέτος υπολογίζεται να έχει άνοδο πάνω από 10% στην τουριστική κίνηση από το εξωτερικό με τάσεις επέκτασης της σεζόν και στις αρχές του φθινοπώρου, όπως τουλάχιστον προκύπτει με βάση τις κρατήσεις του διμήνου Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Σε ό,τι αφορά την Αθήνα, οι τουριστικές της επιδόσεις συνεχίζουν το θετικό σερί των τελευταίων ετών, αφού, με βάση τα επίσημα στοιχεία του επταμήνου του 2017, η κίνηση του αεροδροµίου «Ελ. Βενιζέλος» πλησίασε τους 12 εκατομμύρια επιβάτες (11,97), σηµειώνοντας άνοδο 8,2%, γεγονός το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιτυχηµένη πορεία της διεθνούς κίνησης µε αύξηση 12,2%.

Τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς από πλευράς αριθμού καταχωρήσεων συμπληρώνουν η Κέρκυρα, η οποία την τελευταία διετία συνεχίζει να κινείται, όπως και όλα τα νησιά του Ιονίου, ανοδικά και βρίσκεται στην τρίτη θέση με συνολικά 3.700 ενεργές καταχωρήσεις και ακολουθεί, στη Βόρεια Ελλάδα, η Χαλκιδική με 3.400 σπίτια διαθέσιμα προς μίσθωση σε τουρίστες. Μεγάλη εκπροσώπηση στις επιδόσεις της Airbnb όσον αφορά την ελληνική αγορά έχουν και οι δύο πιο «λαμπεροί» προορισμοί των Κυκλάδων, η Μύκονος και η Σαντορίνη, όπου μάλιστα οι ξενοδόχοι δεν έχουν πάψει την τελευταία διετία να αναφέρονται στον ανταγωνισμό που υφίστανται από τους ιδιοκτήτες κυρίως πολυτελών βιλών με ενοίκια πολλών χιλιάδων ευρώ την εβδομάδα, αλλά πλέον και μικρότερων διαμερισμάτων από ιδιοκτήτες που προτιμούν να δώσουν τα σπίτια τους για ενοικίαση, μετακομίζοντας οι ίδιοι για μικρό διάστημα σε φίλους και γνωστούς. Εξ ου και οι ενεργές καταχωρήσεις φέτος στη Μύκονο αντιστοιχούν σε ένα νούμερο κοντά στα 2.600 σπίτια, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ίδιας της Airbnb, ενώ και στη Σαντορίνη υπάρχουν επίσης 2.600 καταχωρημένες ιδιοκτησίες.

Οι έξι αυτοί προορισμοί συγκεντρώνουν 34.400 ενεργές καταχωρήσεις, ενώ οι υπόλοιπες 28.600, από το σύνολο των 63.000, κατανέμονται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η γνωστή πλατφόρμα μάλιστα επισημαίνει σχετικά ότι «υπάρχει σημαντική διασπορά σε όλη τη χώρα» όσον αφορά τις ιδιοκτησίες που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση σε τουρίστες «και ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν είναι τόσο γνωστές στο εξωτερικό, όπως μπορεί να είναι για παράδειγμα η Σαντορίνη ή η Μύκονος». Στο ερώτημα αν η Ελλάδα εκπροσωπείται επαρκώς στην πλατφόρμα σε σύγκριση με άλλους προορισμούς και με βάση πάντα τη ζήτηση από το εξωτερικό, οι επιτελείς της Airbnb απαντούν ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αφού «ξεκάθαρα οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών οι Ελληνες οικοδεσπότες της πλατφόρμας “καλωσόρισαν” κοντά στο 1 εκατομμύριο επισκέπτες που φιλοξενήθηκαν σε προορισμούς σε όλη τη χώρα. Οι 1.000.000 αφίξεις δίνουν μεγάλη οικονομική ώθηση και επεκτείνουν τα οφέλη του τουρισμού στους ίδιους τους κατοίκους των προορισμών και τις γειτονιές τους».

H Airbnb υποστηρίζει σχετικά ότι οι επισκέπτες που προτιμούν να μείνουν σε έναν προορισμό το κάνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να επιστρέψουν π.χ. στην Αθήνα, ενδυναμώνοντας ουσιαστικά την τουριστική βιομηχανία και δημιουργώντας επιπλέον ευκαιρίες για ανάπτυξη χωρίς την ανάγκη νέων επενδύσεων ή υποδομής από την ίδια την πόλη. Οπως υποστηρίζει η ίδια η εταιρεία, συμπληρώνεται η υφιστάμενη τουριστική βιομηχανία και κατανέμονται τα οικονομικά οφέλη του τουρισμού σε νέες κοινότητες και μικρές επιχειρήσεις, ενώ σχεδόν τα μισά χρήματα των επισκεπτών ξοδεύονται στις γειτονιές όπου διαμένουν και μπορεί να είναι άγνωστες ή διαφορετικές σε σχέση με τις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές.

Ανοιχτό παραμένει βέβαια το ζήτημα της φοροδιαφυγής και της απώλειας εσόδων για το Δημόσιο, έστω κι αν ο διεθνής κολοσσός με παρουσία σε παραπάνω από 191 χώρες επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι «οι οικοδεσπότες της πριν εγγραφούν στην Airbnb θα πρέπει να πιστοποιούν ότι ακολουθούν τη νομοθεσία της χώρας τους και τους τοπικούς κανόνες, δηλώνοντας τα εισοδήματά τους ή άλλα τέλη - για παράδειγμα, το τέλος διαμονής που ισχύει σε ορισμένες αγορές. Επιπλέον, με μια σειρά διαδικτυακών εργαλείων, συνδράμει τους οικοδεσπότες ώστε να πληρώνουν τους φόρους που οφείλουν με βάση το εισόδημα που εξασφαλίζουν από τη μίσθωση του ακινήτου τους σε τουρίστες, όπως το ιστορικό συναλλαγών που μπορούν να κατεβάσουν οι ίδιοι, τακτικές υπενθυμίσεις μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά., ενώ συνεργάζεται ήδη με τις δημοτικές αρχές διεθνώς ώστε να υπάρξουν σαφείς και δίκαιοι κανόνες που θα διευκολύνουν τους φιλοξενούμενους και τους οικοδεσπότες να πληρώνουν τους φόρους που συνδέονται με τον τουρισμό».

Η μεγάλη αύξηση των προς μίσθωση κατοικιών και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ως προς τον τρόπο φορολόγησης της βραχυχρόνιας εκμίσθωσης ακινήτων είναι και η αφορμή για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους ιδιοκτήτες ακινήτων και τη Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ). Οι μεν κάνουν λόγο για «ληστρική φορολόγηση» ενός θεσμού που είναι απαραίτητο συμπλήρωμα του τουριστικού προϊόντος, αφού πρόκειται για ένα νέο αλλά συνεχώς αναπτυσσόμενο είδος τουρισμού, ενώ οι δε υποστηρίζουν ότι τα «σκιώδη καταλύματα» οδηγούν στην ανεξέλεγκτη αύξηση της δυναμικότητας σε κλίνες.

Πρωτιά της Ελλάδας και στη Μεσόγειο

Η Ελλάδα, πάντως, ακριβώς λόγω της κρίσης σε συνδυασμό και με τον παράγοντα της αύξησης της τουριστικής κίνησης έχει σημειώσει την τελευταία χρονιά τη μεγαλύτερη αύξηση ως προς τον αριθμό των καταχωρήσεων σε σύγκριση με τις ανταγωνίστριές της, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Τουρκία. Ενα επιπλέον επιχείρημα ως προς το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης, το οποίο το 2017 φτάνει στη χώρα μας το 62% σε σχέση με το 2016, είναι και το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν λιγότερο ανεπτυγμένη αγορά σε σύγκριση με την Ιταλία ή την Ισπανία, οι οποίες έχουν εξαψήφιο αριθμό κατοικιών για βραχυχρόνια μίσθωση σε τουρίστες. Ετσι, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Airbnb, η Ιταλία προηγείται ξεπερνώντας τις 322.000 καταχωρήσεις με αύξηση 31% σε σύγκριση με πέρυσι. Αντίστοιχα στην Ισπανία είναι κάτι λιγότερο από 225.000, με αύξηση κατά 43% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2016. Ιδιο ποσοστό ανόδου έχει η Πορτογαλία, με τις ιδιοκτησίες που προσφέρονται προς μίσθωση να είναι λίγο κάτω από 64.000 σε όλη τη χώρα. Στην Τουρκία, όπου η αγορά της οικονομίας του διαμοιρασμού είναι σαφώς λιγότερο ανεπτυγμένη, οι ενεργές καταχωρήσεις είναι λίγο περισσότερες από τις 32.000, νούμερο που αντιστοιχεί σε μονοψήφια αύξηση 7% σε σχέση με πέρυσι.

Καλπάζουν οι αριθμοί

- Διεθνώς: 4.000.000 καταχωρήσεις Airbnb σε όλο τον κόσμο

- 191 χώρες  και 65.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο

- 200 εκατομμύρια οι αφίξεις επισκεπτών από την πρώτη καταχώρηση στο Σαν Φρανσίσκο, το 2008, έως σήμερα

- 10 top αγορές (με βάση τον αριθμό των ενεργών καταχωρήσεων): Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Λος Αντζελες, Βαρκελώνη, Ρώμη, Κοπεγχάγη, Σίδνεϊ και Αμστερνταμ

- 2.500.000 επισκέπτες μπήκαν στην πλατφόρμα την 5η Αυγούστου 2017

- Στην Ελλάδα 63.000 ενεργές καταχωρήσεις Airbnb τον Αύγουστο

- 62% αύξηση των ενεργών καταχωρήσεων σε σύγκριση με το 2016, η μεγαλύτερη στη  Μεσόγειο

- 1.000.000 επισκέπτες το τελευταίο δωδεκάμηνο

- 3 top ελληνικοί προορισμοί με τις περισσότερες καταχωρήσεις: Αθήνα, Κρήτη και Κέρκυρα

newmoney.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Τουρισμός

Τουριστικό και αεροπορικό «φιλέτο» η Ελλάδα για Γερμανία

Πρώτη σε αύξηση αεροπορικής κίνησης η Ελλάδα στη Γερμανία, μεταξύ όλων των προορισμών της Ευρώπης και της Μεσογείου. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Destatis για το εντεκάμηνο…

Κρήτη και Ρόδος, «πρωταθλήτριες» σε έσοδα και κρατήσεις…

Κρήτη και Ρόδος αναδείχθηκαν το 2017, σε «πρωταθλήτριες» από πλευράς αύξησης εσόδων και κρατήσεων, σε σύγκριση με το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του HolidayCheck, που παρουσιάζει…

Κουντουρά: Για πρώτη φορά μετεκπαίδευση εργαζομένων…

Η ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης και της μετεκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού στον τουριστικό τομέα βρίσκονται στις άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου…

Ποιος υπουργός της κυβέρνησης συναντήθηκε με το Βασιλικό…

Στη Μαδρίτη βρέθηκε η Υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, ως επικεφαλής της εθνικής αντιπροσωπείας στη μεγάλη διεθνή έκθεση τουρισμού της Μαδρίτης, FITUR, για την προώθηση…

Παρουσίαζονται οι Μελετες για την Πρότυπη Οικολογική…

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Χανίων και Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, και οι Δήμαρχοι Χανίων, Αναστάσιος Βάμβουκας, Πλατανιά, Ιωάννης…

Η οικογένεια της Βαγγελιώς Σχοιναράκη μετέτρεψε το «κονάκι…

Μια μοναδική ιδέα για την αξιοποίηση ενός διατηρητέου κτιρίου και μάλιστα το σπίτι ενός αγά επί τουρκοκρατίας, είχε η οικογένεια της πρώην νομάρχη και βουλευτή του…

Ημερίδα «The Tourism of Tomorrow»

Το πρόγραμμα Τουρισμού και Φιλοξενίας του ACT (American College of Thessaloniki), μέλους του Κολλεγίου Ανατόλια, διοργανώνει ημερίδα με θέμα «The Tourism of Tomorrow» την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου…

Κρήτη: Ένα παλάτι ... για λίγους στην Eλουντα- Πόσο κοστίζει…

Το Eclectic Living, όπως είναι το όνομα αυτού του «ανακτόρου», βρίσκεται ακριβώς πάνω σε μια απομονωμένη παραλία στο νησί της Κρήτης. Οι πανέμορφοι κήποι του ακινήτου με την…

Μια ακόμη διεθνής διάκριση για κορυφαία ξενοδοχειακή…

Το Cactus Royal Spa & Resort στην Σταλίδα Ηρακλείου Κρήτης έλαβε το διεθνούς κύρους αναγνωρισμένο βραβείο TUI Environmental Champion Award “TUI Umwelt Champion” για το έτος 2018.

Eνα «διαμάντι» στην Κρήτη: Ολοκληρωμένη απάντηση για…

Η υπόσχεση που δίνει στον επισκέπτη του το Radisson Blu Beach Resort στη Μίλατο Λασιθίου για διαμονή υψηλών απαιτήσεων επιβεβαιώνεται σε όλα τα επίπεδα: πολυτελείς εγκαταστάσεις,…

Mouzenidis Travel: Πτήσεις προς Χανιά από τη Μόσχα τη θερινή περίοδο…

Πτήσεις προς τα Χανιά από τη Μόσχα με την Ellinair για τη θερινή περίοδο του 2018 ανακοίνωσε το Mouzenidis Travel, διατηρώντας πλήρως το πρόγραμμα πτήσεων προς Ηράκλειο.

H Airbnb ετοιμάζει συγκρότημα διαμερισμάτων

Το πρώτο συγκρότημα διαμερισμάτων ειδικά σχεδιασμένο για ενοικιαστές που θέλουν να υπομισθώσουν τις μονάδες τους σε βραχυπρόθεσμους πελάτες ετοιμάζεται να ανοίξει…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.