Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus1η Ημερίδα για την “Ειδική Οικογένεια” στο Ηράκλειο -Aποτελέσματα

1η Ημερίδα για την “Ειδική Οικογένεια” στο Ηράκλειο -Aποτελέσματα

Ηράκλειο | 18/06/2019 - 08:47
1η Ημερίδα για την “Ειδική Οικογένεια” στο Ηράκλειο -Aποτελέσματα
Ο απόηχος της 1ης Ημερίδας για την «Ειδική» Οικογένεια στις 11 Μαΐου 2019 στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου ηχεί ακόμα τρυφερότητα, συγκίνηση και επιστημονικότητα.

Μπορεί να πέρασε ένας μήνας από τη διεξαγωγή της  όμως δεν έπαψε να συζητείται και να κάνει αίσθηση στην πόλη του Ηρακλείου.

Ήταν η πρώτη φορά που ημερίδα είχε ως κεντρικό αντικείμενο την οικογένεια, υποστηρικτική ή μη, ατόμων με αναπηρία. Εκτός από επιστήμονες που τίμησαν με τις ομιλίες τους τη διοργάνωση, μαθητές και μαθήτριες του 3ου Λυκείου είχαν ενεργή συμμετοχή στην υλοποίηση της ως ερευνητές/τριες και ομιλητές/τριες.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με τις καθιερωμένους χαιρετισμούς δίνοντας το στίγμα πως η συγκεκριμένη ημερίδα δε θα είναι μία κλασικά οργανωμένη εκδήλωση.

Και αυτό γιατί πρώτον ήταν αφιερωμένη στη μνήμη ενός εμβληματικού προσώπου του 3ο Λυκείου, τον Κωνσταντίνο Κριτζά, δεύτερον οι μαθητές συμμετείχαν ψυχή τε και σώματι στη διεξαγωγή της και τρίτον όλοι οι επιστήμονες/ομιλητές τους λόγους τους τούς διάνθισαν με ευαισθησία, τόση ώστε η ημερίδα να μη γίνει μελό αλλά να δώσει χρήσιμα μηνύματα και επιστημονικά συμπεράσματα.

Ως πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, ο κ. Μιχάλης Δελάκης έκανε λόγο για την πρωτοτυπία της διοργάνωσης, για την πρωτοποριακή πορεία του 3ου ΓΕΛ Ηρακλείου που συνεχίζει ακάθεκτη και πως οι εκδηλώσεις του σημερινού Λυκείου έχουν «άρωμα» γυναίκας καταδεικνύοντας τις τρεις εμπνεύστριες της ημερίδας και θυμίζοντας σε όλους την ιστορία του 3ου Γυμνασίου Θηλέων, «προγόνου» του σημερινού 3ου Λυκείου.

Η Μαριρένα Χατζησεβαστού ως εκπρόσωπος της μαθητικής κοινότητας μίλησε για την επαφή των μαθητών με τη διαφορετικότητα, την απομυθοποίησή της τελευταίας στα μάτια των εφήβων και πως στην ουσία αυτό που νόμιζαν διαφορετικό, τελικά είναι «φυσιολογικό».

Για «ύψιστο καθήκον της Πολιτείας που οφείλει να διασφαλίζει και να προασπίζει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην ένταξη τους στην κοινωνία και στην εργασία με όρους ισοτιμίας» μίλησε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης, Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ και συνέχισε: «για να υπηρετηθεί αυτό το καθήκον βασική προϋπόθεση αποτελεί η θέσπιση θετικών διακρίσεων υπέρ των αναπήρων, που θα αναιρούν την άνιση αφετηρία από την οποία τα άτομα αυτά εκκινούν».

Υπερασπίστηκε τέλος «την τεράστια ψυχική δύναμη που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους με αναπηρία και τις οικογένειες τους. Η επαφή με τη δύναμη αυτή και η συνειδητοποίηση της, δεν μπορούν παρά να μας κάνουν όλους να νιώσουμε τεράστιο σεβασμό, εκτίμηση και θαυμασμό για τους ανθρώπους αυτούς».

Η παιδοψυχολόγος Ελένη Καρτσωνάκη ανέλυσε τα στάδια αποδοχής της αναπηρίας του ατόμου από την οικογένεια του. Μίλησε λοιπόν για την άρνηση, το θυμό, τη διαπραγμάτευση, την κατάθλιψη και τελικά την αποδοχή της οικογένειας για το μέλος της που βιώνει την αναπηρία.

Ο λογοθεραπευτής Γεράσιμος Μηλαθιανάκης, παρουσίασε την περίπτωση του επαγγελματία υγείας ως αρωγού του ατόμου με αναπηρία αλλά και της οικογένειάς του. Ένας επαγγελματίας υγείας –ανέφερε ο κ. Μηλαθιανάκης- μπορεί να γίνει προέκταση της οικογένειας του ατόμου με αναπηρία, αφού καθημερινά έρχεται σε επαφή μαζί του και το βοηθά πολύπλευρα.

Μάλιστα, η ομιλία του λογοθεραπευτή είχε και διαδραστικό χαρακτήρα δίνοντας τη σκυτάλη στο κοινό.

Για μια «ειδική» ισορροπία μέσα στην οικογένεια έκανε λόγο η Αλκινόη Μοσχίδου, καθηγήτρια του 3ου ΓΕΛ, που πρέπει να κρατείται ευλαβικά ανάμεσα σε όλα τα παιδιά ώστε κανένα να μη νιώσει παραμελημένο.

Οι γονείς πρέπει να καταφέρουν τα παιδιά να μοιράζονται συναισθήματα και δύναμη. Ανέφερε ένα σχετικό παράδειγμα τριών αδερφών (το τελευταίο είναι άτομο με αναπηρία): «το μεσαίο κορίτσι –που φιλοτέχνησε και την αφίσα της ημερίδας- έγινε θύμα εκφοβισμού από έξι συμμαθήτριές της.

Τις αντιμετώπισε με ψυχικό σθένος και δύναμη πράγμα που απέδειξε πως ως μεσαίο παιδί δεν είχε επιτρέψει να συνθλιβεί από τη δυνατή μεγάλη αδερφή αλλά και την τελευταία, που επιβιώνει μετά από σκληρές μάχες για τη ζωή της αλλά άντλησε δύναμη και πολλές ικανότητες και «αυτό είναι αποτέλεσμα ισορροπίας να μη συνθλιβεί δηλαδή από δύο ογκόλιθους».

Για τη μητέρα του Κρίστι Μπράουν στην ταινία Το Αριστερό μου Πόδι μίλησε ο κριτικός και ιστορικός κινηματογράφου Νίκος Τσαγκαράκης. Συγκεκριμένα είπε πως ήταν ένας συνδυασμός ευαισθησίας, δύναμης, αγάπης και αφοσίωσης στο παιδί της και αυτό του έδινε φτερά.

Μια υπέροχη ομιλία, γεμάτη ευαισθησία έκανε η πρώην απόφοιτος του 3ου ΓΕΛ και σημερινή γιατρός της εντατικής παίδων του ΠΑΓΝΗ, κυρία Μαριάννα Σπανάκη. Μίλησε για τις μάνες των παιδιών ΑΜΕΑ που βρέθηκαν κατά καιρούς στην εντατική, τη δύναμη, τη ζωντάνια τους.

Και την παρακολουθούσαν εκεί, στο αμφιθέατρο του 3ου ΓΕΛ. Τις ευχήθηκε και για τη γιορτή της μητέρας που συγκυριακά γιορτάζονταν την επόμενη μέρα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης η καθηγήτρια του 3ου ΓΕΛ κυρία Μικαέλα Παπαδάκη έκανε τη διερμηνεία όλων των ομιλιών στη νοηματική, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλά μέλη της κοινότητας κωφών. Για τους κωφούς γονείς του μίλησε με μεγάλη περηφάνια ο μουσικός και ηθοποιός Γιάννης Ζουγανέλης.

Με γλαφυρό τρόπο διηγήθηκε την καθημερινότητα του, όταν ήταν μικρός με τον άξιο πατέρα του και τη πανέμορφη μητέρα του αλλά και τη θεία του, που επίσης ήταν κωφή.

Οι μαθήτριες (Μαρίνα Παπαδοφραγκάκη, Κατερίνα Σκούρα, Μαριάννα Ζωάκη, Ιατράκη Μαρία, Πηρουνάκη Μαρία, Γαβριλάκη Δέσποινα, Πλευράκη Δένια, Καλλέργη Άρτεμις, Ανδριανάκη Χρυσάνθη, Εριστέλα Φουντουλάλη, Μαρίνα Ξενογιαννάκη, Μαρία Γαλάτεια Παπαδάκη) ερεύνησαν τον όρο «ειδική» οικογένεια είτε ως συμμετέχουσες στην καθημερινότητα μιας «ειδικής» οικογένειας, είτε ως συγγραφείς, είτε ως αναλύτριες σχετικών λογοτεχνικών κειμένων, φωτογράφος της εκδήλωσης ήταν η Ελευθερία Ταμπούκου, η μαθήτρια Μαριλύδα Φουντάκη συντόνιζε την εκδήλωση μαζί με τον υποδιευθυντή κ. Κώστα Τσαλουχίδη, τις καθηγήτριες Ειρήνη Βελιβασάκη και Αλκινόη Μοσχίδου.

Οι μαθητής Άγης Γωνιανάκης συγκλόνισε με το ποίημα του, ενώ ο μαθητής Γιάννης Κονδύλης «έντυσε» μουσικά την εκδήλωση με το φλάουτό του.

Απ’ όλη την εκδήλωση δεν έλειψαν λεπτό η μητέρα του Κωνσταντίνου Κριτζά, Λία και ο αδερφός του Μάνος. Η «παρουσία» του Κωνσταντίνου ήταν έντονη όχι μόνο μέσα από την οικογένειά του αλλά και από τις αναφορές των καθηγητών του, όπως της κυρίας Μαρίας Φούρφη που ανάγνωσε αποσπάσματα των τετραδίων του.

Κορύφωση της εκδήλωσης ήταν η βράβευση οικογενειών που υιοθέτησαν παιδιά με αναπηρία. Τιμήθηκε η οικογένεια του Δημήτρη Βαμβούκα και της Στέλλας Μαρή, που υιοθέτησαν τη μικρή Μαρία αν και είχαν τρία παιδιά. Η κυρία Μαρή πήρε το βραβείο συγκινημένη και είπε πόσο περήφανη νιώθει για τη Μαρία που κάθε μέρα εκπλήσσει θετικά όλη την οικογένεια και η μικρή Μαρία έκανε μια … υπόκλιση!

Και η επόμενη τιμητική πλακέτα έγραφε: «Στον Μαχαίρα Ελευθέριο που δεν είναι ο βιολογικός μπαμπάς της Ρεγγίνας αλλά είναι όλα τ’ άλλα» αποδίδοντας ένα φόρο τιμής σ’ έναν άνθρωπο που μεγαλώνει ένα παιδί με αναπηρία που δεν είναι δικό του αλλά της συντρόφου του και δε θέλησε να κάνει δικά του για να δώσει όλη του την αγάπη στη μικρή Ρεγγίνα.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως οικοδεσπότες της όλης εκδήλωσης, που κράτησε όλο το πρωινό του Σαββάτο της 11ης Μαϊου πολύ κόσμο στα έδρανα του 3ου ΓΕΛ του Ηρακλείου, μαθητές, καθητητές, γονείς, επαγγελματίες ειδικής αγωγής, καθηγητές πανεπιστημίου, ήταν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου ΓΕΛ ο κ. Μιχάλης Δελάκης και η κυρία Εμμανουέλλα Μπίμπα.

Η Ημερίδα έκλεισε με την ευχή απ’ όλους τους παρευρισκόμενους πως θα συνεχιστεί και θα καθιερωθεί ως θεσμός, γιατί οι «ειδικές» οικογένειες έχουν σθεναρή και επίμονη φωνή.

cretapost.gr


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Σχόλια

comments powered by Disqus
Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"Ειδήσεις Ηράκλειο

Ηράκλειο: Χωρίς νερό εδώ και 12 μέρες

Το «μαρτύριο της σταγόνας» ζουν οι κάτοικοι σε Σύλλαμο, Βασιλειές και Άγιο Βλάση

Εκτροπή αυτοκινήτου με το «καλημέρα» στις Γούβες

Ασθενοφόρο κλήθηκε στο σημείο του ατυχήματος

Τραυματίστηκε παιδί μετά από τροχαίο ατύχημα

Το αυτοκίνητο στο οποίο οδηγούσε ο πατέρας του ανετράπη

Εθνική οδός: Κυκλοφοριακές αλλαγές στον κόμβο Γουρνών…

Αλλάζουν τα κυκλοφοριακά δεδομένα και για τον λόγο αυτό οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους

Νεκρός άντρας βρέθηκε πεσμένος στον δρόμο

Συναγερμός σε αστυνομία και ΕΚΑΒ

Σε απολογία 37 δημοτικοί σύμβουλοι για παράβαση καθήκοντος

Δεν κήρυξαν έκπτωτο τον εργολάβο και τώρα διεκδικεί 233.000 ευρώ από τον Δήμο - Εξηγήσεις ζητάει η Αποκεντρωμένη

Η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ για τα προβλήματα στον κλιματισμό

“Η τεχνική Υπηρεσία του νοσοκομείου έχει κάνει παρεμβάσεις για την ομαλή λειτουργία του συστήματος”

«Έφυγε» η αγαπητή καθηγήτρια Γερμανικών, Μαρία Οικονομάκη

Μεγάλη θλίψη για το θάνατο της 56χρονης που έδινε μάχη με τον καρκίνο

Αυτοκίνητο έπεσε σε… γκρεμό 25 μέτρων!

Διασώστες και περαστικοί έσωσαν το ηλικιωμένο ζευγάρι

Έχασαν το παιδί τους στην θάλασσα

Το μπάνιο τους μετατράπηκε σε "εφιάλτη"

«Μάχεται» να κρατηθεί στη ζωή ο 35χρονος μετά το τροχαίο…

Στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ εξακολουθεί να νοσηλεύεται ο δικυκλιστής

Θανατηφόρο τροχαίο στα Μάλια: 2 νεκροί και μία βαριά τραυματίας

Νεκροί ένας άνδρας και μία γυναίκα - Στο ΠΑΓΝΗ έχει μεταφερθεί η τραυματίας

Σε οριακό σημείο οι ελλείψεις προσωπικού στο Βενιζέλειο

Ένας νοσηλευτής αντιστοιχεί σε 30 ασθενείς την καλοκαιρινή περίοδο

Τελευταία βουτιά για άντρα σε παραλία των Μαλίων - Ήταν…

Για αρκετές ώρες βρισκόταν στη θάλασσα

Πώς θα προστατευτούν τα ζώα από τον καύσωνα

Μείωση θερμοκρασίας, δροσερό νερό και εξασφάλιση σκιερού μέρους συστήνει ο κτηνίατρος Κ. Ψαρουδάκης

Τι απαντά η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ για την Παιδοχειρουργική

Θέμα: «Απάντηση σε δημοσίευμά που αφορά τη λειτουργία της Παιδοχειρουργικής Μονάδας στο ΠαΓΝΗ ».

Προσλήψεις για την Παιδική Εξοχή του.. Κοκκίνη Χάνι

Δείτε ποιες ειδικότητες ζητούνται

Επιμένει ότι δεν βίασε την τουρίστρια ο 19χρονος - Απολογείται…

Πήρε προθεσμία διότι δεν είχε φτάσει στις Αρχές η ιατροδικαστική εξέταση

Έβγαλε… μαχαίρι και απειλούσε τη σύντροφό του στην παραλία

Μεγάλη αναστάτωση αργά το απόγευμα στην παραλία «Αρίνα»

Χωρίς γιατρό η Παιδοχειρουργική του ΠΑΓΝΗ εφτά μέρες το…

Τί αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο νοσηλευτικό ίδρυμα

Σκόρπισαν την τέφρα του Καθηγητή στο Κρητικό Πέλαγος -…

Ο Βασίλης Ναυπακτίτης, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, επιθυμούσε η τελευταία του κατοικία να είναι το Κρητικό Πέλαγος

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στο Ηράκλειο: Γιατί ακούστηκε η δυνατή…

Γιατί έγινε τόσο αισθητός ο σεισμός

Λάδι: Κατρακύλα δίχως τέλος στην τιμή

Απογοήτευση προκαλούν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ισχυρός σεισμός στο Ηράκλειο με το καλημέρα σας

Με το καλημέρα σεισμική δόνηση "ταρακούνησε" το Ηράκλειο

Με κατσαβίδι τραυματίστηκε γυναίκα στο θώρακα

Η τραυματίας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο ΠΑΓΝΗ

Λεοντόψαρο καμάκωσε ψαροτουφεκάς στη Μεσαρά

Το επικίνδυνο ψάρι έφτασε εδώ και καιρό στην Κρήτη

Σούφρωσε» πορτοφόλι από περίπτερο & έγινε… καπνός - Αποκαλυπτικό…

Μπροστά σε δύο γυναίκες κατάφερε να κλέψει πορτοφόλι και να εξαφανιστεί

Πέταξαν πέτρα σε παρμπρίζ αυτοκινήτου στην εθνική οδό…

Παρά την σύγχυση και τον πανικό, η οδηγός κατάφερε να συγκρατήσει την ψυχραιμία της, ενημερώνοντας και την αστυνομία για το περιστατικό στο οποίο και πρωταγωνίστησε…

Ειρήνη Τζώρτζογλου: Η νικήτρια του Βρετανικού MasterChef στο…

Η Ειρήνη Τζώρτζογλου, η Κρητικιά που «σάρωσε» στο Βρετανικό MasterChef, βρέθηκε στο πλατό της εκπομπής «Καλό Μεσημέρι»

Τραγωδία: Νεκρό βρέφος σε ξενοδοχείο – Οι διακοπές κατέληξαν…

Τραγικές φιγούρες ο 49χρονος πατέρας και η 39χρονη μητέρα που αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι έχασαν μια για πάντα το παιδάκι τους

«Βγήκαν τα μαχαίρια» στην 62 Μαρτύρων: Στη χειρουργική ο…

Υπό στενή ιατρική παρακολούθηση ο 28χρονος που τραυματίστηκε με μαχαίρι

Εντοπίστηκε νάρκη σε περιοχή του Δήμου Χερσονήσου

Συναγερμός για νάρκη η οποία εντοπίστηκε σε περιοχή του Δήμου Χερσονήσου το απόγευμα της Τρίτης

Το όνειρο της Ιατρικής για την Γαβριέλλα Στραταντωνάκη…

«Σκόραρε ψηλά» η Γαβριέλλα Στραταντωνάκη και το όνειρο της ιατρικής έγινε πραγματικότητα, συγκεντρώνοντας 18.981 μόρια!

Bιασμός 14χρονης αθλήτριας: «Καταστράφηκε η ζωή μου»

Ξέσπασε σε κλάματα η 32χρονη σήμερα μάνα 3 παιδιών που φέρεται να βιάστηκε πριν 18 χρόνια από τον γυμναστή της

Πανελλήνιες: Η Λίλα «έπιασε» 20,4 και έκανε το όνειρο πραγματικότητα

Η 18χρονη αριστούχος πέρασε στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής, πετυχαίνοντας μια από τις πιο υψηλές βαθμολογίες των τελευταίων ετών

Έζησαν τον εφιάλτη ενώ τους «κατάπιναν» τα κύματα – Βίντεο…

Στα Μάλια την Κυριακή, κινδύνευσαν 4 ανθρώπινες ζωές

Περιπέτεια με αίσιο τέλος για μικρά παιδιά που χάθηκαν…

Ώρες αγωνίας για δύο μικρά παιδιά τα οποία… χάθηκαν μέσα στη θάλασσα στις Γούρνες

Μαρία και Κωνσταντίνα: Οι δίδυμες που πέτυχαν μαζί στις…

Διπλή περηφάνια για δίδυμες αδερφές που διάβαζαν μαζί και πέτυχαν και μαζί στις εξετάσεις!

Μάταλα: «Ξεσηκώθηκε» η παραλία κυνηγώντας επιτήδειο - Τον……

Αναστάτωση νωρίς το μεσημέρι στην παραλία των Ματάλων

Πανελλήνιες 2019: Από το ΕΠΑ.Λ στην Ιατρική o Μάνος

Ένα όνειρο ζωής εκπληρώθηκε για τον Μάνο, χάρη στην πίστη στον εαυτό του και την προσπάθεια

Έφυγε ο Αλφρέντο Πότσι χωρίς απαντήσεις για την εξαφάνιση…

Παραμένει άλυτο το μυστήριο της εξαφάνισης του Κάρλο Πότσι

Βανδαλισμός σε εκλογικό περίπτερο στο Ηράκλειο

Ανήκει στο ΚΚΕ (μ-λ) – Βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας

Αυτοσχέδιες χωματερές μας «πνίγουν» - Εικόνες ντροπής

Με τόσο υψηλές θερμοκρασίες, οι αυτοσχέδιες χωματερές έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα στο Ηράκλειο

Βρέφος νοσηλεύτηκε σε ράντζο στην Παιδιατρική του Βενιζελείου

Βρέφος 8 μηνών με πυρετό και άλλα συμπτώματα στο διάδρομο της Παιδιατρικής Κλινικής του Βενιζελείου

Θάνατος 18χρονου ποδοσφαιριστή στην Αρχ. Μακαρίου - Γιατί…

Eκτός από τον άτυχο Κώστα, είχαν τραυματιστεί σοβαρά δύο συνομήλικοι φίλοι του

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων
Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.