Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



 Θέμα CretePlus.gr: Το τοξικό λαγοκέφαλο απειλεί την αλιεία και το θαλάσσιο περιβάλλον της Κρήτης - Ζητείται λύση (pics+vids)

Θέμα CretePlus.gr: Το τοξικό λαγοκέφαλο απειλεί την αλιεία και το θαλάσσιο περιβάλλον της Κρήτης - Ζητείται λύση (pics+vids)

Περιβάλλον | 19/05/2015 - 11:44
Θέμα CretePlus.gr: Το τοξικό λαγοκέφαλο απειλεί την αλιεία και το θαλάσσιο περιβάλλον της Κρήτης - Ζητείται λύση (pics+vids)
Οι ψαράδες της Κρήτης δεν μπορούν να πιστέψουν πως βγάζουν τα δίχτυα τους και ψαρεύουν πολλές φορές μόνο λαγοκέφαλα, για αυτό και ζητούν μέτρα για τη μείωση του φαινομένου το οποίο γίνεται όλο και εντονότερο.

Το Creteplus.gr έχει επισημάνει πολλες φορές τα προβλήματα και τους μπελάδες που έβαζε το συγκεκριμένο ψάρι στους επαγγελματίες ψαράδες της νότιας Κρήτης, με τους ίδιους να αγανακτούν από τις υλικές ζημιές.


Την ώρα που στο πρόσφατο παρελθόν έχουν γίνει συναντήσεις του άτυπου συμβουλίου αλιείας της Περιφέρειας Κρήτης με την συμμετοχή των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών, υπό την προεδρία της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή τομέα Θεανώς Βρέντζου και είχε τεθεί το θέμα του λαγοκέφαλου στο τραπέζι, ακόμη περιμένουμε ουσιαστικές εξελίξεις



Έτσι το θέμα παραμένει ως έχει, με την παρουσία των λαγοκέφαλων είναι ολοένα και μεγαλύτερη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ψαράδες έχουν δει το λαγοκέφαλο να φτάνει ως τις παραλίες του Ηρακλείου!

Γιατί είναι επικίνδυνοι

Οι λαγοκέφαλοι ή λαγόψαρα ή επιστημονικά lagocephalus sceleratus είναι ψάρια που ζουν στον Ινδικό και τον Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Έχουν μπει από την διώρυγα του Σουέζ και έχουν απλωθεί στο νότιο Αιγαίο. Πρωτοεμφανίστηκαν στο Αιγαίο το 2003. Γίνονται μεγάλα. Εγώ έχω δει ψάρια που ήταν 4-5 κιλά.



Κεγκέρογλου για το θέμα
Τις επιπτώσεις που καταγράφονται στην αλιεία και το θαλάσσιο περιβάλλον της Κρήτης επισημαίνει με Ερώτηση του ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου στην Ερώτηση του προς τον Υπουργό 

Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη αναφέρει χαρακτηριστικά πως η εξάπλωση του λαγοκέφαλου είναι συνεχής και οι οικολογικές και οικονομικές επιπτώσεις διαρκώς αυξάνουν, με συνέπεια να είναι ανάγκη η παρακολούθηση του φαινομένου να ενταθεί και να υπάρξει αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αναλυτικά το περιεχόμενο της Ερώτησης του κ. Κεγκέρογλου είναι το παρακάτω:


«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Καταστροφική είναι η παρουσία του λαγοκέφαλου στις θάλασσες της Κρήτης, με τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες ψαράδες να βλέπουν το βυθό να αλλοιώνεται και τους πληθυσμούς των ψαριών να μειώνονται, αφού το πρόβλημα επεκτείνεται..

Ψαράδες επισημαίνουν πως χρόνο με το χρόνο η κατάσταση είναι ολοένα και χειρότερη.  Και όχι μόνο ως προς τη μορφολογία της θάλασσας, τη βιοποικιλότητα και τους πληθυσμούς των ψαριών, αλλά ακόμη και ως προς τη συνύπαρξη των ανθρώπων με το συγκεκριμένο ψάρι.


Σχετικά με το πρόβλημα παρουσίας του «λαγοκέφαλου», το είδος που εισέβαλε από το Σουέζ και εντοπίζεται κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο, το ΕΛΚΕΘΕ έχει καταθέσει στην Περιφέρεια πρόταση για την εκπόνηση μελέτης, που στοχεύει στην πληθυσμιακή κατανομή του είδους χωρικά πέριξ της Κρήτης, στην εποχικότητα, τα πεδία αναπαραγωγής του όπως επίσης στην τοξικότητα του. 

Επειδή οι λαγοκέφαλοι ( lagocephalus sceleratus) είναι ψάρια που έχουν εμφανιστεί από το 2003 στο νότιο Αιγαίο απειλούν με αλλοίωση όλο το υποθαλάσσιο περιβάλλον και τους ανθρώπους λόγω της  θανατηφόρας επίδρασης της τοξικής ουσίας που περιέχει και

Επειδή η εξάπλωση του λαγοκέφαλου είναι συνεχής και οι οικολογικές και οικονομικές επιπτώσεις διαρκώς αυξάνουν, με συνέπεια να είναι ανάγκη η παρακολούθηση του φαινομένου να ενταθεί

Ερωτάστε κ. Υπουργέ

1.Υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την καταγραφή των πληθυσμών και την αντιμετώπιση του φαινομένου της εξάπλωσης  του
λαγοκέφαλου;

2. Με ποιο τρόπο θα θωρακίσετε το υποθαλάσσιο περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και τους πληθυσμούς των θαλάσσιων οργανισμών όχι μόνο του Κρητικού πελάγους, αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας, όπου έχουν εμφανιστεί οι συγκεκριμένοι ξενιστές;

3.Ποιά άμεσα μέτρα θα λάβετε για την αντιμετώπιση του προβλήματος;»

Σημειώνεται ότι πρόσφατα το θέμα είχε φτάσει στη Βουλή μέσα από Ερώτηση που είχαν καταθέσει και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ



Συντάκτης: Μαρία Αντωνάκη


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.