Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



 Μπορεί το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στην Κρήτη να αποτελέσει πρότυπο;

Μπορεί το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στην Κρήτη να αποτελέσει πρότυπο;

Περιβάλλον | 22/04/2015 - 15:17
Μπορεί το μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων στην Κρήτη να αποτελέσει πρότυπο;
Μείζον πρόβλημα τείνει να εξελιχθεί το θέμα των απορριμμάτων , σχεδόν σε όλη τη χώρα, με πρόσφατο παράδειγμα το αδιέξοδο που υπάρχει στην Τρίπολη και τον Πύργο, με τα σκουπίδια να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, εξαιτίας της αδυναμίας επίλυσης του θέματος.

Γράφουν οι Μαρία Λυδάκη και ο Νεκτάριος Καλαντζής



Με τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδίδονται για κάθε καθυστέρηση για τις χωματερές που έχουν εμφανιστεί ανά την Ελλάδα διάσπαρτες, η μόνη λύση είναι πλέον η αναμόρφωση του περιφερειακού σχεδιασμού και η ομοθυμία που πρέπει να υπάρξει για το ζήτημα των απορριμμάτων, με ενιαίο μέτωπο από όλους τους εμπλεκόμενους δήμους.

Ένα μοντέλο που φαίνεται να μπορεί να εκσυγχρονίσει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση, είναι αυτό που αναμένεται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα στην Κρήτη, με την κατάργηση του ΕΣΔΑΚ, ενσωματώνοντας και τους ανεξάρτητους φορείς που λειτουργούν σήμερα, ο ένας στα Χανιά και ο άλλος στη Χερσόνησο και την ενεργοποίηση και λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), με αντιπροσώπους των δήμων εκεί, έχοντας την αρμοδιότητα των απορριμμάτων του νησιού, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας.

 Αν και ο ΦΟΔΣΑ έχει συσταθεί από το 2012, παραμένει για καιρό ανενεργός  ενώ  ως το τέλος του έτους ο ΕΣΔΑΚ θα πρέπει να έχει συγχωνευθεί στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, με τον νέο οργανισμό να αποτελείται από όλους τους δήμους του νησιού και θα είναι το όργανο εκείνο που θα έχει στην αποκλειστική του αρμοδιότητα την υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού. Ζητήματα όπως η χωροθέτηση, η διαχείριση και ο τρόπος λειτουργίας των ΧΥΤΑ, καθώς και το κόστος των απορριμμάτων, θα επιλυθούν μετά από διάλογο μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και των δήμων.
 
 Ο νέος Φορέας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων θα έχει την αρμοδιότητα της υλοποίησης του περιφερειακού σχεδιασμού, με τους δήμους όλης  της Κρήτης να έχουν πλέον πιο ενεργό ρόλο στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με συνεργασία βασιζόμενη σε ευρωπαϊκά πρότυπα, που δημιουργεί στην ΠΕΔ την δυνατότητα δημιουργίας Α.Ε. ή νομικού προσώπου για την καλύτερη λειτουργία, βάζοντας τέλος αργά ή γρήγορα, τόσο στις παράνομες χωματερές, όσο και σε περιοχές που επιβαρύνονται περιβαλλοντικά αδίκως και περισσότερο από κάποιες άλλες στον ίδιο γεωγραφικό χώρο. 

Για αυτό αποτελεί μοναδική ευκαιρία για όλη την Κρήτη η αλλαγή του μοντέλου διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

*Μαρία Λυδάκη, Πολιτικός Μηχανικός, Msc

**Νεκτάριος Καλαντζής, Οικονομολόγος, Κοινωνιολόγος, Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης, Μέλος Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΠΕΔΑ


Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Περιβάλλον

«Καμπανάκι» για επικείμενη αντιστροφή των πόλων της Γης

Δραματικές είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων σχετικά με το μαγνητικό πεδίο που περιβάλει στη Γη και το οποίο παρουσιάζει μεγάλη εξασθένηση, με αποτέλεσμα να…

Η πρώτη όρκα που «μιλάει» την ανθρώπινη γλώσσα!-βίντεο

Μια όρκα που μπορεί να βγάζει ήχους, οι οποίοι μιμούνται ορισμένες ανθρώπινες λέξεις, είναι η πρώτη που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο, όπως ανέφεραν επιστήμονες που έκαναν…

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.